Opdrachtgever
FreshConnections BV
Geplaatst op
22-09-2015
Periode
2 tot 6 maanden
Budget
Open
Op locatie
Vianen
Reacties
0
Bekeken
479
Status
Gesloten

TOP-Opdrachtgevers

 • Helion IT 160 opdrachten
 • Yacht bv 30 opdrachten
 • KPN Consulting 241 opdrachten

Omschrijving

Voor een klant zoeken wij met grote spoed een

SQL Specialist met ervaring met load balancing en high availibility cluster voor de opzet van een nieuwe SQL cluster.

Het maken van een design, opzetten van 4 cluster nodes

Opdrachtomschrijving

Realisatie MS SQL Servers ten behoeve van het nieuwe SharePoint platform
Het project om het SharePoint platform van de klant te migreren naar de nieuwe AD omgeving heeft de acceptatie omgeving gereed en heeft gepland om de productie omgeving te gaan realiseren. Een SharePoint omgeving (Farm) bestaat uit SharePoint en MS SQL servers. Vanuit het project worden de SharePoint servers gerealiseerd. De realisatie van de MS SQL Servers is voor het project randvoorwaardelijk. Hierbij dient de SQL omgeving dezelfde performance te bieden als de huidige en dient deze aan dezelfde beschikbaarheidseisen te voldoen. Hoewel het zoveel mogelijk een 1:1 migratie is van de oude omgeving naar de nieuwe zijn er enkele belangrijke afwijkingen door verschillen in de omgevingen:

 • De oude SQL servers zijn fysiek, de nieuwe virtueel

 • De oude server heeft 64GB geheugen. De klant biedt virtuele servers tot 32GB

 • De oude SQL server is SQL 2012, de nieuwe SQL 2014

 • De strategie bij de virtuele servers is om uit te schalen (toevoegen servers) in plaats van op te schalen (toevoegen hardware aan servers)

De MS SQL Server instance voor de acceptatie omgeving is gerealiseerd en er is een AlwaysOn Availability Group gedefinieerd. Er is nog geen productie MS SQL omgeving in het nieuwe AD.

Het project loopt tegen twee actuele vraagstukken aan

 1. Realisatie van een volwaardige productie MS SQL omgeving

Het is onduidelijk hoe de configuratie van de acceptatie MS SQL server en AlwaysOn configuratie is en of deze voldoet aan de ‘best practices’ in het algemeen voor SQL server en specifiek voor gebruik door SharePoint Farms.
Het is onduidelijk of met de acceptatie MS SQL server een succesvolle failover test is uitgevoerd. Een failover test is succesvol als er sprake is van hooguit enkele seconden downtime en er geen handmatige actie nodig is om de SharePoint applicaties te laten functioneren na de failover.
Het gebruik van het SharePoint platform en de afhankelijkheid van de business van het platform vereist dat het professioneel en hoog-beschikbaar wordt gerealiseerd. Er is op dit moment binnen de organisatie onvoldoende kennis aanwezig om voor de SharePoint Farm een hoog-beschikbare MS SQL oplossing te realiseren voor deze productie doeleinden
Het is onzeker wat de performance impact op de SharePoint omgeving is als deze van een fysieke server met 64GB geheugen gaat naar een virtuele server met 32GB geheugen.

De volgende activiteiten zijn voorzien waarvoor actuele en specifieke MS SQL expertise benodigd is

 • Installatie en configuratie van twee MS SQL Server 2014 instances in een WSFC (Windows Server Failover Clustering) cluster voor productie doeleinden

 • Configuratie van de volgende 4 AlwaysOn Availability Groups in synchronous-commit mode (async wordt niet ondersteund):

o Configuratie en central admin databases
o Search database
o Service application databases
o Content databases
één instance is de primary replica voor alle vier de Availability Groups, de andere is de secondary replica. Doordat de 2e instance hiermee een passieve server is zijn er maar voor 1 instance MS SQL licenties benodigd.

 • Plaatsen van de juiste databases in de availability groups (bij voorkeur vanuit SharePoint)

 • Uitvoeren van de failover test

 • Controle van de acceptatie MS SQL instances en aanpassen waar eventueel nodig om deze identiek te maken aan de productie omgeving

Als in praktijk de performance van de virtuele MS SQL Server instance onvoldoende blijkt is het relatief eenvoudig om uit te schalen naar meer instances door het toevoegen van nodes en het verplaatsen van Availability Groups naar verschillende actieve instances. Deze strategie is in lijn met de VWInfra strategie met betrekking tot virtuele servers.

 1. Data migratie met minimalisering van de downtime voor de business

Bij de daadwerkelijke overstap wordt alle content (3+ TB) verplaatst van de oude MS SQL Server naar de nieuwe. Vastgesteld is dat het verplaatsen van deze data over het netwerk +/- 17 uur doorlooptijd kost. De data dient gekopieerd te worden in het geval een rollback nodig is. Er zijn twee oplossingsrichtingen verkend:

 1. Het op SAN niveau kopiëren van de data door middel snapshot technologie in combinatie met het ‘omhangen’ van de LUNs. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om in ‘minuten’ de data beschikbaar te hebben in de nieuwe omgeving.

 1. Gebruik van MS SQL Logshipping tussen de MS SQL Servers. Dit kan werken in combinatie met SQL Always On Availability Groups. Er is een verschil in versies tussen de MS SQL servers, in deze situatie is dat geen issue omdat de databases van ‘oud’ naar ‘nieuw’ gaan. Door een gebrek aan beschikbare resources lijkt replicatie via het SAN geen optie. Replicatie op MS SQL niveau door middel van logshipping vereist een gedegen voorbereiding door een MS SQL DBA.

Reageren op de opdracht? Log in of Word gratis lid


0 reacties

Er zijn nog geen reacties op deze opdracht.


Jouw reactie

Je moet inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten