Consultant

Opdrachtgever
Detabase
Geplaatst op
01-10-2015
Periode
Binnen een jaar
Budget
Op uurbasis
Op locatie
Den Haag
Reacties
0
Bekeken
25
Status
Gesloten

Omschrijving

Functie Consultant
Expertise
Regio Nederland - Zuid-Holland
Startdatum ZSM
Duur 4 maanden
Bijzonderheden
Bij het uitvoeren van deze opdracht is VOG verplicht: Ja

Duur

4 maanden

Startdatum

ZSM

Optie op verlenging

Ja

Locatie

Den Haag

Uren per week

24 uur

Werkzaamheden
Senior Consultant

TAKEN EN RESULTAATGEBIEDEN
Eén senior consultant Applicatie Rationalisatie in verband met een onderzoek op het onderwerp applicatie rationalisatie (AR) VenJ. De consultant schijft namens een kernteam de handreiking en bereidt de interviews en workshops voor en verzamelt informatie. Zie verder onder. De senior consultant wordt aangestuurd en legt verantwoording af aan de projectleider.

Applicatie rationalisatie heeft betrekking op het optimaliseren van applicatielandschap van VenJ. Optimaliseren door applicaties te saneren (verwijderen van applicaties die niet meer of beperkt gebruikt worden en door te ontdubbelen) en te standaardiseren (inzetten op het gebruik van generieke en gemeenschappelijke applicaties). Dit is geen doel op zich, er moeten duidelijke kwalitatieve en potentiele kwantitatieve voordelen zijn.
Het thema AR maakt onderdeel uit van het I-plan spoor ‘basis op orde’. In het kader van Thema 1.3 wordt richting gegeven aan de opzet van applicatie rationalisatie binnen VenJ.
Voor VenJ is AR een relatief nieuw onderwerp met een duidelijke afhankelijkheid met een aantal andere thema’s van het I-plan VenJ. Om deze reden wordt begonnen met een onderzoek op dit onderwerp.

De doelstelling van het onderzoek (het project) is om de kaders op te stellen voor het doelmatig inrichten en uitvoeren van Applicatie Rationalisatie binnen VenJ.

De twee potentiele optimalisatiegebieden stellen ons instaat om ervaring op te doen met de aanpak.

Opgeleverd wordt in het kader van dit project (o.l.v. de projectleider) is een handreiking en vervolgaanpak AR. Ervaring opgedaan bij het rationaliseren in een tweetal beperkte potentiele optimalisatiegebieden is mede input bij het opstellen van deze stukken.

  1. een handreiking AR voor VenJ. Ervaring opgedaan bij het rationaliseren in een tweetal beperkte potentiele optimalisatiegebieden is mede input bij het opstellen van deze stukken.

De volgende elementen worden uitgewerkt

Governance: er wordt een handreiking opgesteld die partijen helpt om
tijdens de uitvoering van rationalisatietrajecten een werkbaar governancemodel in te richten, en
om tijdens de transitieperiode, met in acht neming van de specifieke randvoorwaarden van elk rationalisatietraject, een werkbare governance voor de periode daarna te ontwerpen en ‘in place’ te brengen.
Financieringsmodel: er wordt een rekeninstrument ontwikkeld waarmee de business cases van toekomstige rationalisatieprojecten inzichtelijk kunnen worden gemaakt;
Scenario(’s) aanpak: er wordt een aantal transitie-scenario(’s) opgesteld die de keuze in de rationalisatieaanpak bij verschillende uitgangsposities kunnen ondersteunen;
Best practices: diverse best practices worden geïnventariseerd en gedocumenteerd, bij voorbeeld ten aanzien van de business cases (kwalitatief en kwantitatief);
Andere randvoorwaarden die aan het licht komen;

2.Er wordt een voorstel voor vervolgacties en een vervolgaanpak opgesteld.

Dit plan levert inzicht in concrete besparingsgebieden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in mogelijkheden op korte, middellange en lange termijn. Ook wordt aandacht besteed aan afhankelijkheden die voortvloeien uit andere gerelateerde projecten binnen en buiten het i-Plan.

WERKOMGEVING
Bij VenJ betreft het zowel het bestuursdepartement als de uitvoeringsorganisaties die relatief zelfstandig zijn (rechtspraak, OM, etc). Al deze organisatie hebben hun eigenstandige verantwoordelijkheid en sturingslijnen.

DE AFDELING/ Team Pagina 14 van 15
Dienstencentrum, Inkoopuitvoeringscentrum Servicepunt Inkoop Datum 30 september 2015 Ons kenmerk 10100015605

Het thema 1.3 Applicatie Rationalisatie is onderdeel van het I-plan VenJ. Opdrachtgever voor dit thema is de plaatsvervangend Secretaris Generaal (pSG). Opdrachtnemer voor dit thema is de portefeuillehouder van dit thema, de themahouder. Deze rol is ingevuld door de directeur Directie informatisering en Inkoop (DI&I), de centrale directie van VenJ voor ICT en Informatievoorziening.
De resultaten van dit project worden vastgesteld in de CIO Raad, vooraf worden deze besproken in de voorportalen (de VS&IP, het CTO en het Architectuur Forum VenJ).
Een projectleider stuurt namens de thematrekker het projectteam aan, dit in samenspraak met de zogenaamde materiedeskundige en een Enterprise Architect (het kernteam). De senior consultant legt verantwoording af aan de projectleider.

VEREISTEN VOOR DE FUNCTIE
Afgeronde universitaire opleiding
Aantoonbare ervaring / diepgaande vakmatige kennis als senior consultant op het resultaatgebied applicatie rationalisatie zoals beschreven (3 jaar).
Aantoonbare ervaring met processen op basis van methodieken als TOGAF (of een andere architectuurstandaard), ITIL en ASL (3 jaar).

WENSEN

Applicatierationalisatie, bewezen deskundigheid en ervaring. Soortgelijke opdrachten uitgevoerd. De volgende elementen zijn relevant zijn (zie ook paragraaf ‘B’).
oGovernance
oFinancieringsmodel
oScenario(’s) aanpak (transitie-scenario(’s)).
oBest practices zoals ten aanzien van de business cases
oEerste concrete optimalisatiegebieden.
oRandvoorwaarden Applicatie Rationalisatie.
Bewezen kennis van de VenJ organisatie / een vergelijkbare organisatie (meerdere organisatieonderdelen die een federatief verband samenwerken), dit in relatie met het onderwerp applicatie rationalisatie.

TOELICHTING
De senior consultant is een breed inzetbare managementadviseur. Voor de invulling van de functie zijn de volgende kerncompetenties noodzakelijk:
„h Beschikkend over uitstekende contactuele- en adviesvaardigheden alsook schriftelijke vaardigheden.
„h Bestuurssensitiviteit
„h Innovatief handelen
„h Netwerken
Pagina 15 van 15
Dienstencentrum,
Inkoopuitvoeringscentrum
Servicepunt Inkoop
Datum
30 september 2015
Ons kenmerk
10100015605
„h Overtuigingskracht
„h Samenwerken
„h Resultaatgerichtheid

Reageren op de opdracht? Log in of Word gratis lid


0 reacties

Er zijn nog geen reacties op deze opdracht.


Jouw reactie

Je moet inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten