Solution Architect

Opdrachtgever
Qualogy
Geplaatst op
30-11-2015
Periode
2 tot 6 maanden
Uurtarief
80
Op locatie
Amsterdam
Reacties
1
Bekeken
525
Status
Gesloten
Referentie
QR3571

TOP-Opdrachtgevers

 • KPN Consulting 244 opdrachten
 • Yacht bv 31 opdrachten
 • Helion IT 160 opdrachten

Omschrijving

Functie

Solution Architect (QR3571)

Start

7-12-2015, 24-32 uur per week

Periode

3 mnd+

Omgeving

Regio Amsterdam

Omschrijving

De Solution Architect is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en bewaken van de architectuur voor de systemen waarmee de diensten aan de markt worden aangeboden. Onder de architectuur wordt in deze context bedoeld de structuur en samenstellingen van de individuele componenten waaruit een systeem bestaat, de manier waarop deze onderling samenwerken en de techniek of technieken waarmee zij worden ontwikkeld. Hierbij speelt de verdeling van functionaliteit over deze componenten een belangrijke rol evenals het optimaal gebruik maken van de reeds aanwezige herbruikbare diensten en de platform software in het IT-landschap. De Solution Architect treedt hierbij op als de centrale autoriteit die de ontwikkeling en aanpassingen aan het systeem als geheel inhoudelijk coördineert en begeleid. Daarbij betrekt de Solution Architect bovendien de gevolgen voor en mogelijk wenselijk aanpassingen aan de organisatie, de bedrijfsprocessen of taken daarbinnen als hiermee en beter passende oplossing kan worden geboden.

De Solution Architect maakt en beargumenteerd de keuzes die deze Solution Architectuur zullen bepalen. De Solution Architect baseert zich bij het maken van deze keuzes op:

de gevraagde functionaliteit
de (niet functionele) eisen die door de verschillende stakeholders voor het systeem worden geformuleerd
de mogelijkheden en beperkingen van de bestaande omgeving (zowel systeem technisch als organisatorisch) waarin het systeem moet worden opgenomen
de Architectuur Kaders zoals deze vanuit de Enterprise Architectuur functie zijn vastgesteld.

De Solution Architect zal de gemaakte keuzes en de consequenties ervan aan de verschillende belanghebbenden duidelijk en inzichtelijk toelichten. Hij /Zij stelt daarmee zeker dat er afdoende draagvlak is en zal blijven voor deze keuzes en hun consequenties. In samenwerking met beheerders, de ontwikkelaars of ontwikkelende partijen draagt de Solution Architect er zorg voor dat het systeem wordt (door) ontwikkeld conform de vastgestelde solution architectuur. De Solution Architect begeleidt de ontwikkelaars waar nodig in het toepassen van de gemaakte architectuur keuzes. Bij ondervonden problemen met de toepassing van de solution architectuur tijdens de ontwikkeling of het operationeel gebruik van het systeem zal de Solution Architect deze vraagstukken onderzoeken en waar nodig de solution architectuur aanpassen.

De Solution Architect legt verantwoording af aan de Manager IT Management en geeft geen leiding aan medewerkers. De Solution Architect werkt nauw samen met:

Product Business Specialist
Informatie analist
Functioneel ontwerpers.

Activiteiten

In overleg met de stakeholders vaststellen van een integraal oplossingsconcept waarmee de functionele vraag kan worden beantwoord binnen de randvoorwaarden en eisen van de verschillende stakeholders en vanuit de mogelijkheden en met in acht name van de strategische doelen van de organisatie.
Zekerstellen dat de functionele vraag afdoende bekend is om een oplossingsconcept te kunnen ontwikkelen en aangeven waar dit niet het geval is.
Zekerstellen dat de eisen van de verschillende stakeholders ten aanzien van de oplossing afdoende bekent zijn en waar nodig deze eisen (doen) verzamelen.
Nader uitwerken van de technische, functionele, implementatie en organisatie aspecten binnen het gekozen oplossingsconcept naar een volwaardige solution architectuur.
Bewaken van de samenhang en de relaties met de bestaande systemen in het IT landschap en andere oplossingen zoals die worden aangeboden.
Documenteren van de vastgestelde solution architectuur, de daarin gemaakte keuzes en de motivatie daarvan.
Zeker stellen dat de consequenties van de gekozen solution architectuur goed worden begrepen door de stakeholders.
Het ontwikkelen van voor de doelgroep en/of issue specifieke modellen en toelichtingen daarop (z.g. ViewPoints).
Onderhouden van contacten met de stakeholders over de voortgang en de gemaakte keuzes.
Zeker stellen dat de gekozen solution architectuur voldoet aan de architectuur kaders en bij conflicten met deze kaders in overleg met de Enterprise Architect onderzoeken welke oplossingen hier mogelijk zijn.
Bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de enterprise architectuur, gevraagd en ongevraagd, vanuit de opgebouwde kennis over en visie op de solution architecturen en de ontwikkeling daarvan binnen de organisatie.
Opstellen van kostenschattingen met betrekking tot het voorgestelde solution concept of de uitgewerkte solution architectuur.
Incl. aanvragen en verwerken van offertes en kostenschattingen door derde partijen indien

Vereiste opleiding

HBO werk- en denkniveau.
Opleiding op het gebied van HEAO-BI of HBO-Informatica.

Werkervaring

Minimaal 2 jaar werkervaring als Solution Architect.
Architectuur methodieken
Project Management technieken
Software development methoden UML
ARCHIMATE
TOGAF
RCDA
Information Modelling (ERD / UML)
Architectural Patterns
SOA
Programmeren en systeem ontwikkeling.
Data modelleren en database inrichting.
Systeembeheer en/of Operationeel Applicatiebeheer.
Project Management.
Applicatie en Infrastructuur Architectuur.
Advisering van Management.
Goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift
Sterke communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht.
Integraal denken en handelen.
Gestructureerde werkwijze.

Sleutelwoorden

Toegankelijk, Overtuigingskracht, Visie en strategie, Omgevingsgericht, Oplossingsgericht, Teamgericht, Onderzoekend, Analytisch, Conceptueel

Reageren op de opdracht? Log in of Word gratis lid


1 reactie

 • Datum
  30-11-2015 15:59
  Plaats
  Aalsmeer
  Geplaatst door
  Sneak Crafts Rescue BV
  Status
  Pro

  Dat is me nogal een lijstje,,,

  Ik heb meer dan 2 jaar ervaring, maar ik vind het wel een aardige uitdaging dit. Heeft de HR medwerker Parkinson en heeft deze alle vakjes aangeklikt?

  Frank Meijer
  06 12331695


Jouw reactie

Je moet inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten