Veranderkundige Reisinformatie

Intermediair
Becoss
Geplaatst op
24-12-2015
Periode
2 tot 6 maanden
Budget
Open
Op locatie
Utrecht
Reacties
2
Bekeken
408
Status
Gesloten
Referentie
BCNS14716

Omschrijving

Functie Veranderkundige Reisinformatie
Bedrijfsonderdeel NS Reizigers
(Stand)plaats Utrecht
Afdeling Reisinformatie Operatie
Opleidingsniveau HBO/WO
Arbeidsduur Gemiddeld 16 uur per week
Duur 6 maanden
Startdatum 1 Februari 2016

Bedrijfsonderdeel
NS werkt aan de best mogelijke dienstverlening aan onze klanten, omdat we willen bijdragen aan mobiliteit, vitaliteit en leefbaarheid. Dat vraagt om continue afstemming van alle mensen, middelen, activiteiten en techniek die daarbij betrokken zijn. De circa 11.000 medewerkers van NS Reizigers, van machinist en conducteur tot aan de managers en marketeers op kantoor, dragen dagelijks bij aan een optimale beleving van de reis van de klant.

Afdeling
Reisinformatie is een belangrijk onderdeel van NS. De reisinformatieketen zal ingrijpende wijzigingen ondergaan o.a. door oplevering van nieuwe software. Ten gevolge hiervan verandert zowel de hoeveelheid als de aard werk voor de huidige medewerkers (206 FTE) die verspreid over 14 locaties in Nederland werken. Niet alleen het werk zal veranderen, maar ook de locatie waar het werk wordt uitgevoerd, door centralisatie in Utrecht.
Komend jaar staat de migratie naar de nieuwe situatie centraal. Bij de uitvoering hiervan staat het bewaren en dus bewaken van de kwaliteit van de dienstverlening aan de reiziger/klant bovenaan. Voor NS staat daarnaast zorgvuldigheid in het afhandelen van de gevolgen van de verandering voor individuele medewerkers voorop.

Doel van de functie
Het leiderschap binnen Reisinformatie Operatie is een cruciaal element in de beoogde verandering. De teammanagers zijn cultuurdragers, fungeren als voorbeeld en vormen de verbindende spil op de posten. Zij zijn zowel eigenaar en regisseur van de verandering als zelf onderdeel van de reorganisatie. Voor het slagen van de migratie is het van belang dat er voldoende energie & draagvlak gecreëerd wordt binnen dit team en zij intensief gecoacht/begeleid worden op ontwikkeling van hun leiderschap. Bij de inzet van veranderkundige interventies vragen we een juiste balans tussen het vormgeven van de transitie als het managen van het “going concern”:
Energie en eigenaarschap mobiliseren bij management; werken aan het gedeeld beeld over de verandering en in staat zijn om dit uit te dragen richting hun medewerkers (Change Story)
Vergroten van zelfinzicht en ontwikkeling persoonlijk leiderschap m.b.t. de veranderopgave en het bieden van de juiste tools aan het management
Sparringspartner van management/HR hoe medewerkers zo goed mogelijk te betrekken/informeren over de consequenties van de centralisatie (denk aan medewerkersbijeenkomsten) en de groep medewerkers die meegaat naar de nieuwe organisatie, zo vroeg mogelijk mee te nemen in plannen voor de nieuwe afdeling (denk aan het on boardingprogramma, visie-creatie etc.)

Werkzaamheden

Je bent verantwoordelijk voor de invulling van de volgende activiteiten

Vormgeven en implementeren integrale veranderaanpak
De veranderkundige staat dichtbij het management, weet wat er speelt en toont aandacht en betrokkenheid. Hij/zij is in staat een (groot en complex) verandertraject te begeleiden en kijkt hier op een integrale manier naar: met focus op zowel leiderschapsontwikkeling, verandercommunicatie als medewerkersparticipatie. Hij/zij is een ‘change expert’ met een duidelijke visie op veranderingen, weet hoe dit vertaald moet worden naar de praktijk en werkt daarin nauw samen met Hoofd Reisinformatie Operatie, HR en het Implementatieteam. Gebruikt bij implementatie niet alleen theoretische maar vooral ook (beproefde) praktische veranderinterventies. In staat om inspirerende workshops voor management en medewerkers te organiseren en faciliteren.
Ontwikkelen en coachen management
De veranderkundige heeft een belangrijke rol bij het coachen van management in gedrag en leiderschap. Hij/zij weet hoe veranderprocessen te managen, management & medewerkers op een juiste manier mee te nemen en dit tenslotte te laten beklijven. Hij/zij coacht de teammanagers zowel in MT als op locatie op hun rol/bijdrage in de veranderopgave met als doel om energie te creëren, leiderschap te ontwikkelen en vaardigheden bij te brengen ten aanzien van het managen in een veranderende omgeving.
Verandercommunicatie
De veranderkundige vervult een pro-actieve rol m.b.t de interne verandercommunicatie. Stelt een communicatieplan op waarin communicatieve activiteiten benoemd staan, borgt hierin dat de communicatie-activiteiten op een herkenbare wijze als onderdeel van de migratie worden uitgevoerd en heeft daarin continue aandacht voor het informeren, verbinden en betrekken van medewerkers & management.

Functie eisen
Opleiding, Kennis en Werkervaring
Kandidaat heeft minimaal een afgeronde HBO opleiding
Kandidaat heeft minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met het coachen en begeleiden van leidinggevenden in een veranderende omgeving
Kandidaat heeft minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met begeleiden van complexe verandertrajecten
Kandidaat heeft ervaring met operationele processen in een dienstverlenende omgeving in vergelijkbare (groter dan 1.000 medewerkers, politiekgevoelige en sterk organisatorische) organisaties

Gedrag, Vaardigheden/ Competenties
Daadkrachtig
Hands-on mentaliteit
Sterk gevoel voor de verschillende belangen binnen de organisatie
Authententiek
Resultaatgericht
Creatief

Startdatum 1-2-2016
Einddatum 31-7-2016
Optie tot verlenging Ja
Aantal uur per week 16

Reageren op de opdracht? Log in of Word gratis lid


2 reacties

 • Datum
  29-12-2015 16:10
  Plaats
  Utrecht

  Reactie is prive en alleen zichtbaar voor de opdrachtgever en de plaatser van de reactie.

 • Datum
  05-01-2016 00:09
  Plaats
  DELFT

  Reactie is prive en alleen zichtbaar voor de opdrachtgever en de plaatser van de reactie.Jouw reactie

Je moet inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten