Software Programmeur

Intermediair
Becoss
Geplaatst op
28-01-2016
Periode
Binnen een jaar
Budget
Open
Op locatie
Utrecht
Reacties
0
Bekeken
1062
Status
Gesloten
Referentie
BCNS15280

TOP-Opdrachtgevers

 • Yacht bv 33 opdrachten
 • KPN Consulting 235 opdrachten
 • Helion IT 160 opdrachten

Omschrijving

Functie ERTMS STM Software Programmeur
Bedrijfsonderdeel NS Reizigers
(Stand)plaats Utrecht
Afdeling ERTMS Project
Opleidingsniveau HBO/TU
Arbeidsduur 36 uur per week
Duur 31-12-2016 (optie tot verlenging)
Startdatum 15 feb. 2016
Bedrijfsonderdeel
NS Reizigers huurt in, de werkzaamheden worden echter op basis van een Samenwerkingsconvenant tussen Ministerie I&M, ProRail en NSR ten behoeve van alle in Nederland actieve vervoerders uitgevoerd.

Afdeling
ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System. Met dit Europees genormaliseerde treinbeveiligingssysteem worden verbeteringen in veiligheid en interoperabiliteit nagestreefd en zijn potentiële voordelen te realiseren op het gebied van capaciteit, snelheid en betrouwbaarheid.

Op 11 april heeft het kabinet een voorkeursbeslissing genomen voor de uitrol van ERTMS in NL. Het voorkeursscenario houdt in dat ERTMS met beproefde technologie van Level 2 in de periode tot en met 2028 wordt ingevoerd op het spoor in grote delen van de brede Randstad. In 2022 dient ERTMS ingebouwd te zijn in al het materieel dat rijdt op het Nederlandse spoor. De voorkeursbeslissing markeert de overgang van de Verkenningsfase naar de Planuitwerkingsfase.
Voor de Planuitwerkingsfase is onder leiding van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) een Plan van Aanpak uitgewerkt. In dit plan is beschreven hoe het ERTMS programma organisatorisch is ingericht, welke activiteiten moeten worden uitgevoerd en welke fasering daarbij wordt onderscheiden. Uitgangspunt is dat IenM, ProRail en NS in programmaverband samenwerken maar ieder ook vanuit zijn eigen kracht opereert. De activiteiten zijn verdeeld in de hoofdwerkpakketten (1) Vervoersysteem, (2) Infrastructuur en (3) Materieel.

Daarnaast wordt binnen de Planuitwerkingsfase onderscheid gemaakt in 2 fasen

 • Planuitwerkingsfase 1: in deze fase wordt ‘kwartier gemaakt’ en staat het invullen van de gezamenlijke kaders centraal. Op basis van deze kaders kunnen de definitieve opdrachten voor de uitvoering van de hoofdwerkpakketten in fase 2 worden bepaald en verstrekt.

 • Planuitwerkingsfase 2: in deze fase staat het voorbereiden van de Projectbeslissingen infrastructuur en materieel centraal. Dit houdt in dat de hoofdwerkpakketten 2 en 3 door ProRail en NS worden uitgevoerd en op basis daarvan in 2016 een beslissing tot start aanbesteding kan worden genomen.

Het programma bevindt zich momenteel in de overgang van fase 1 naar fase 2. Na het nemen van genoemde Projectbeslissingen c.q. bij het ingaan naar de volgende implementatiefase zal de organisatie van het programma worden geëvalueerd en mogelijk bijgesteld.
De huidige status is dat de beschreven werkzaamheden in hoofdwerkpakket 3 worden uitgevoerd.

Doel van de functie
In de rol van STM software programmeur werk je parttime voor het project ERTMS On Board aan de systeemveiligheid van de producten die in de realisatiefase van het project toegepast gaan worden.
Het project heeft als doel het bewerkstelligen van een soepele en probleemloze introductie van ERTMS. Daarvoor is een op samenwerking met ETCS on-board apparatuur aangepast ATB systeem (een STM ATBEG) nodig. Eén van de scenario’s om een dergelijk systeem te realiseren is het systeem in eigen beheer ontwikkelen. Hiervoor is conform EN50128 gecertificeerde SIL3 software nodig. Ter verificatie van de functionele eisen zal eerst een PC prototype worden gebouwd.
Als STM software programmeur bouw je het prototype op een PC-platform om vervolgens een bijdrage aan de SIL3 software voor toepassing op dedicated HW te leveren.

Werkzaamheden
Je realiseert voor NS prototype (PC) software met de voor de STM ATBEG gespecificeerde functionaliteit.
Je bouwt onderdelen van de definitieve SIL3 software.
Je voert programmeerwerk volgens afgesproken standaards uit.
Je voert testwerkzaamheden uit.
Je documenteert de uitgevoerde werkzaamheden uitvoerig.
Je bent gesprekspartij voor de andere teamleden bij technisch inhoudelijke vraagstukken en je werkt intensief samen met de teamleden van het projectteam ERTMS.

Functie eisen / Opleiding, Kennis en Werkervaring

 • Een afgeronde HBO opleiding bij voorkeur in een technische richting.

 • Minimaal 5 jaar ervaring met het programmeren en testen van embedded systemen.

 • Ervaring met het werken volgend kwaliteitssysteem.

 • Ervaring met tools t.b.v. automatisch traceren van eisen en automatisch testen, zoals LDRA tool set.

 • Ervaring met C, bij voorkeur MISRA-C.

Gedrag, Vaardigheden/ Competenties

 • Zelfstandig werken.

 • Proactief in melden van vermeende fouten in de specificaties.

 • Sterke affiniteit met de voor veilige systemen vereiste dossiervorming..

Aanvraag selectiecriteria
Een afgeronde HBO opleiding bij voorkeur in een technische richting. (MUST)
Minimaal 5 jaar recente aantoonbare ervaring met het programmeren en testen van embedded systemen. Ervaring met het werken volgend kwaliteitssysteem.
Ervaring met tools t.b.v. automatisch traceren van eisen en automatisch testen.
Ervaring met C, bij voorkeur MISRA-C
Kandidaat is per direct (uiterlijk binnen 2 weken) beschikbaar
.Kandidaat stuurt een persoonlijke motivatie

Startdatum 15-2-2016
Einddatum 31-12-2016
Optie tot verlenging ja
Aantal uur per week 36

Reageren op de opdracht? Log in of Word gratis lid


0 reacties

Er zijn nog geen reacties op deze opdracht.


Jouw reactie

Je moet inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten