Assistent Safetymanager

Intermediair
Becoss
Geplaatst op
28-01-2016
Periode
Binnen een jaar
Budget
Open
Op locatie
Utrecht
Reacties
0
Bekeken
412
Status
Gesloten
Referentie
BCNS15278

Omschrijving

Functie ERTMS Assistent Safetymanager
Bedrijfsonderdeel NS Reizigers
(Stand)plaats Utrecht
Afdeling ERTMS Project
Opleidingsniveau HBO/TU
Arbeidsduur 24 uur per week
Duur 31 dec 2016 optie tot verlenging
Startdatum 15 feb.2016

Bedrijfsonderdeel
NS Reizigers huurt in, de werkzaamheden worden echter op basis van een Samenwerkingsconvenant tussen Ministerie I&M, ProRail en NSR ten behoeve van alle in Nederland actieve vervoerders uitgevoerd.

Afdeling
ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System. Met dit Europees genormaliseerde treinbeveiligingssysteem worden verbeteringen in veiligheid en interoperabiliteit nagestreefd en zijn potentiële voordelen te realiseren op het gebied van capaciteit, snelheid en betrouwbaarheid.
Op 11 april heeft het kabinet een voorkeursbeslissing genomen voor de uitrol van ERTMS in NL. Het voorkeursscenario houdt in dat ERTMS met beproefde technologie van Level 2 in de periode tot en met 2028 wordt ingevoerd op het spoor in grote delen van de brede Randstad. In 2022 dient ERTMS ingebouwd te zijn in al het materieel dat rijdt op het Nederlandse spoor. De voorkeursbeslissing markeert de overgang van de Verkenningsfase naar de Planuitwerkingsfase.
Voor de Planuitwerkingsfase is onder leiding van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) een Plan van Aanpak uitgewerkt. In dit plan is beschreven hoe het ERTMS programma organisatorisch is ingericht, welke activiteiten moeten worden uitgevoerd en welke fasering daarbij wordt onderscheiden. Uitgangspunt is dat IenM, ProRail en NS in programmaverband samenwerken maar ieder ook vanuit zijn eigen kracht opereert. De activiteiten zijn verdeeld in de hoofdwerkpakketten (1) Vervoersysteem, (2) Infrastructuur en (3) Materieel.

Daarnaast wordt binnen de Planuitwerkingsfase onderscheid gemaakt in 2 fasen

 • Planuitwerkingsfase 1: in deze fase wordt ‘kwartier gemaakt’ en staat het invullen van de gezamenlijke kaders centraal. Op basis van deze kaders kunnen de definitieve opdrachten voor de uitvoering van de hoofdwerkpakketten in fase 2 worden bepaald en verstrekt.

 • Planuitwerkingsfase 2: in deze fase staat het voorbereiden van de Projectbeslissingen infrastructuur en materieel centraal. Dit houdt in dat de hoofdwerkpakketten 2 en 3 door ProRail en NS worden uitgevoerd en op basis daarvan in 2016 een beslissing tot start aanbesteding kan worden genomen.

Het programma bevindt zich momenteel in de overgang van fase 1 naar fase 2. Na het nemen van genoemde Projectbeslissingen c.q. bij het ingaan naar de volgende implementatiefase zal de organisatie van het programma worden geëvalueerd en mogelijk bijgesteld.
De huidige status is dat de beschreven werkzaamheden in hoofdwerkpakket 3 worden uitgevoerd.

Doel van de functie
In de rol van ERTMS Assistent Safetymanager (ook wel junior Safetymanager) werk je voor het project ERTMS On Board aan de systeemveiligheid van de producten die in de realisatiefase van het project toegepast gaan worden.
Het project heeft als doel het bewerkstelligen van een soepele en probleemloze introductie van ERTMS. Daarvoor is een op samenwerking met ETCS on-board apparatuur aangepast ATB systeem (een STM ATBEG) nodig. Eén van de scenario’s om een dergelijk systeem te realiseren is het systeem in eigen beheer ontwikkelen. Dit te ontwikkelen systeem bestaat uit software- en hardware- subsystemen.
Het ontwikkel- en vrijgaveproces zal in overeenstemming met Cenelec 50126-50129 worden uitgevoerd.
Aanmaak van software- en hardware zal in eigen huis en met te contracteren partners en/of toeleveranciers plaats vinden.
De assistent zorgt er samen met de safetymanager (senior) voor dat er een Generic Application Specific Safetycase (GASC) wordt opgebouwd op basis waarvan een conformiteitsverklaring kan worden afgegeven.
Als assistent ondersteun je de safetymanager bij zijn opdracht om het veiligheids- en validatieplan op te stellen en te onderhouden.
Je ondersteunt het ontwikkelteam actief bij de daadwerkelijke invulling van de veiligheidseisen en de vereiste dossiervorming.
Je zorgt dat de Generic Application Safety Case wordt ingevuld.
Indien dat noodzakelijk is assisteer je de safetymanager bij audits bij toeleveranciers en partners.
Het systeem moet voldoen aan (EU)2012/88 en (EU)2015/14 en de Regeling indienststelling spoorvoertuigen. Je krijgt te maken met Safety Integrity level 3.
Naast het safetymanagement is het ook noodzakelijk om het kwaliteitsmanagement in de projectcontext te organiseren. Ook hierbij ondersteun je de senior.

Werkzaamheden
Je ondersteunt de safetymanager bij het uitvoeren alle vraagstukken aangaande het veiligheidsmanagement voor de in eigen beheer te ontwikkelen STM ATBEG.

 • Je waakt over de daadwerkelijke uitvoering van het Veiligheids- &Validatie- plan.

 • Je waakt over de daadwerkelijke uitvoering van het projectkwaliteitsplan (PKP) op.

 • Je waakt over en ondersteunt bij de toepassing van procedures.

 • Je beheert de door de safetymanager opgestelde templates waardoor de uitvoering uniform en gestructureerd kan verlopen.

 • je onderhoud het veiligheidsdossier, signaleert onvolkomenheden.

 • Je signaleert achterstanden en assisteert zo nodig actief bij het overwinnen van barrières.

 • Je bereid ‘gate-revieuws’ voor bij de afsluiting van een fase zoals de Cenelec die kent.

 • Je assisteert bij audits.

Je werkt intensief samen met de teamleden van het projectteam ERTMS.
Je doet je werk samen met professionals uit het spoor, de projectmanager, de senior safetymanager, de ontwikkelleider, SW specialisten, HW- en SW-testers en partijen uit de markt.

Functie eisen / Opleiding, Kennis en Werkervaring

 • Een afgeronde HBO opleiding integrale veiligheidskunde.

 • Enkele jaren ervaring in de railsector, bij voorkeur met het opbouwen en onderhouden van een safetycase in overeenstemming met Cenelec 50126, 50128 en 50129.

Gedrag, Vaardigheden/ Competenties

 • In staat om samen met HW- en SW- ontwikkelaars tot een goed en veilig eindresultaat te komen.

 • Goede schriftelijke vastlegging.

 • Kunnen uitvoeren van audits.

 • Kennis van het werken met faalbomen, FMEA is een belangrijk pre.

Aanvraag selectiecriteria
Een afgeronde HBO opleiding integrale veiligheidskunde (MUST)
Minimaal 3 jaar recente ervaring in de railsector,
Opbouw en onderhoud safetycase cf. Cenelec.
Aantoonbare ervaring met het uitvoeren van audits.
Aantoonbare ervaring met het uitvoeren van faalbomen, FMEA.
Kandidaat is per direct beschikbaar
Kandidaat stuurt een persoonlijke motivatie

Startdatum 15-2-2016
Einddatum 31-12-2016
Optie tot verlenging ja
Aantal uur per week 24

Reageren op de opdracht? Log in of Word gratis lid


0 reacties

Er zijn nog geen reacties op deze opdracht.


Jouw reactie

Je moet inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten