Hardware Adviseur Ontwerper

Intermediair
Becoss
Geplaatst op
04-02-2016
Periode
Binnen een jaar
Budget
Open
Op locatie
Utrecht
Reacties
0
Bekeken
732
Status
Gesloten
Referentie
BCHAOREQ15330

TOP-Opdrachtgevers

  • Helion IT 163 opdrachten
  • Yacht bv 32 opdrachten
  • KPN Consulting 238 opdrachten

Omschrijving

Functie ERTMS STM hardware adviseur – ontwerper
Bedrijfsonderdeel NS Reizigers
(Stand)plaats Utrecht
Afdeling ERTMS Project
Opleidingsniveau HBO/TU
Arbeidsduur 20 uur per week
Duur 31 dec. 2016 - optie tot verlenging
Startdatum 15 feb. 2015

Bedrijfsonderdeel
NS Reizigers huurt in; de werkzaamheden worden echter op basis van een Samenwerkingsconvenant tussen Ministerie I&M, ProRail en NSR ten behoeve van alle in Nederland actieve vervoerders uitgevoerd.

Afdeling
ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System. Met dit Europees genormaliseerde treinbeveiligingssysteem worden verbeteringen in veiligheid en interoperabiliteit nagestreefd en zijn potentiële voordelen te realiseren op het gebied van capaciteit, snelheid en betrouwbaarheid.

Op 11 april heeft het kabinet een voorkeursbeslissing genomen voor de uitrol van ERTMS in NL. Het voorkeursscenario houdt in dat ERTMS met beproefde technologie van Level 2 in de periode tot en met 2028 wordt ingevoerd op het spoor in grote delen van de brede Randstad. In 2022 dient ERTMS ingebouwd te zijn in al het materieel dat rijdt op het Nederlandse spoor. De voorkeursbeslissing markeert de overgang van de Verkenningsfase naar de Planuitwerkingsfase.

Voor de Planuitwerkingsfase is onder leiding van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) een Plan van Aanpak uitgewerkt. In dit plan is beschreven hoe het ERTMS programma organisatorisch is ingericht, welke activiteiten moeten worden uitgevoerd en welke fasering daarbij wordt onderscheiden. Uitgangspunt is dat IenM, ProRail en NS in programmaverband samenwerken maar ieder ook vanuit zijn eigen kracht opereert. De activiteiten zijn verdeeld in de hoofdwerkpakketten (1) Vervoersysteem, (2) Infrastructuur en (3) Materieel.

Daarnaast wordt binnen de Planuitwerkingsfase onderscheid gemaakt in 2 fasen

  • Planuitwerkingsfase 1: in deze fase wordt ‘kwartier gemaakt’ en staat het invullen van de gezamenlijke kaders centraal. Op basis van deze kaders kunnen de definitieve opdrachten voor de uitvoering van de hoofdwerkpakketten in fase 2 worden bepaald en verstrekt.

  • Planuitwerkingsfase 2: in deze fase staat het voorbereiden van de Projectbeslissingen infrastructuur en materieel centraal. Dit houdt in dat de hoofdwerkpakketten 2 en 3 door ProRail en NS worden uitgevoerd en op basis daarvan in 2016 een beslissing tot start aanbesteding kan worden genomen.

Het programma bevindt zich momenteel in de overgang van fase 1 naar fase 2. Na het nemen van genoemde Projectbeslissingen c.q. bij het ingaan naar de volgende implementatiefase zal de organisatie van het programma worden geëvalueerd en mogelijk bijgesteld.
De huidige status is dat de beschreven werkzaamheden in hoofdwerkpakket 3 worden uitgevoerd.
Doel van de functie
In de rol van STM Hardware adviseur – ontwerper werk je voor het project ERTMS On Board aan de realisering van de producten voor de realisatiefase van het project.

Het project heeft als doel het bewerkstelligen van een soepele en probleemloze introductie van ERTMS. Daarvoor is een op samenwerking met ETCS on-board apparatuur aangepast ATB systeem (een STM ATBEG) nodig. Eén van de scenario’s om een dergelijk systeem te realiseren is het systeem in eigen beheer ontwikkelen. Hiervoor is conform EN50128 gecertificeerde SIL3 software nodig. Ter verificatie van de functionele eisen zal eerst een PC prototype worden gebouwd.
Als STM Hardware Adviseur-ontwerper adviseer je de projectmanager ERTMS On Board op het gebied van de keuzes op het gebied van voor de STM ATBEG benodigde hardware. Daarnaast maak je de detailontwerpen op conceptniveau waarbij je ondersteund wordt wat betreft de veiligheidsrelevante aspecten. Deze detailontwerpen zullen door een industriepartij verder uitgewerkt worden tot prototypes en een voorserie.

Werkzaamheden
Je ondersteunt bij het uitvoeren alle vraagstukken aangaande HW keuzes voor de in eigen beheer te ontwikkelen STM ATBEG:
Je specificeert mede de HW performance die nodig is om de STM ATBEG functionaliteit te realiseren.
Je draagt bij aan het formuleren van varianten voor de realisatie.
Je bereidt de keuze van een variant voor door de karakteristieken van de diverse varianten tegen elkaar te toetsen.
Je werkt de hardware uit tot het niveau van circuitschema’s en componentkeuze.
Je draagt bij aan het aanbestedingsdossier dat moet leiden tot contractering van een leverancier voor prototypes van de STM ATBEG.
Je voert toetsen uit door het maken van deel ontwerpen en het realiseren van prototype opstellingen.
Je overlegt met de middels een aanbestedingsprocedure te selecteren HW leverancier voor de prototypes van de STM ATBEG.
Je bent gesprekspartij voor prototype leverancier bij technisch inhoudelijke vraagstukken en je werkt intensief samen met de teamleden van het projectteam ERTMS.
Je doet je werk samen met professionals uit het spoor, de safetymanager, de kwaliteitsmanager, SW specialisten, HW- en SW-testers en partijen uit de markt.

Functie eisen /Opleiding, Kennis en Werkervaring
Een afgerondeHBO/TU opleiding bij voorkeur in een technische richting.
Minimaal 15 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van elektronica, o.a. ten behoeve van gebruik in rollend materieel.
Aantoonbare ervaring met de ontwikkeling van ATP systemen.
Ruime kennis van in de markt beschikbare processoren.
Ervaring met het type en serie testen van dedicated elektronica.
In het bezit van een sterke analytische instelling.
Bekendheid met de Cenelec EN 50126. 50128, 50129 is een pre.
Ervaring met FMEA analyse
Gedrag, Vaardigheden/ Competenties

  • Zelfstandig werken.

  • Proactief in melden van vermeende fouten in de specificaties.

  • Sterke affiniteit met de voor veilige systemen vereiste dossiervorming.

Startdatum 15-2-2016
Einddatum 31-12-2016
Optie tot verlenging JA
Aantal uur per week 20

Reageren op de opdracht? Log in of Word gratis lid


0 reacties

Er zijn nog geen reacties op deze opdracht.


Jouw reactie

Je moet inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten