Cognos Ontwikkelaar

Opdrachtgever
T2 Automatiseringsdiensten
Geplaatst op
12-04-2016
Periode
Niet relevant
Budget
Open
Op locatie
Nee
Reacties
0
Bekeken
540
Status
Gesloten
Referentie
639

Omschrijving

Bij de Nationale Politie heeft T2 de afgelopen vijf jaar als mantelleverancier meer dan 100 professionals gedetacheerd waarvan vele via freelance.nl. Met dit uitstekende resultaat bouwen wij de samenwerking verder uit.

Voor de Politie in Meppel (2FTE) en Amsterdam (1FTE) zijn wij op zoek naar Cognos ontwikkelaars.

Opdracht omschrijving
De afgelopen decennia hebben de voormalige politiekorpsen informatie opgeslagen in vele verschillende, grotendeels regionale systemen. In sommige gevallen is deze data ook nog opgeslagen in een landelijke of regionaal datawarehouse. Een kleurrijk, complex en duur ICT-landschap.

Deze data is niettemin van groot belang voor het politiewerk Om die reden is enkele jaren geleden begonnen met de bouw van één landelijk politie datawarehouse: de Basisvoorziening Informatie (BVI). De komst van de Nationale Politie heeft de wens naar het landelijk beschikbaar krijgen van data verder versterkt.
De ambitie is om regionale data bij elkaar te brengen zodat landelijke informatieproducten kunnen worden gerealiseerd. Deze ontwikkelingen zorgen voor een groeiende afhankelijkheid van de dienstverlening. De continuïteit is van groot belang en de gebruikerswensen nemen met de dag toe, net als de hoeveelheid data die opgeslagen wordt. Binnen de omgeving wordt continue projectmatig gewerkt aan de verdere functionele uitbreiding.

Daarnaast is in 2013 een start gemaakt met een omvangrijk programma met als doel de omgeving zowel technisch als organisatorisch te moderniseren.

Binnen het laatste traject wordt gebruik gemaakt van de modernste technologie met als doel veel sneller dan nu het geval is bronnen te ontsluiten, te analyseren en te bevragen. Dit bevat naast een oplossing voor gestructureerde data tevens de mogelijkheid om ook ongestructureerde data (“big data”) te kunnen analyseren. Hiervoor wordt oa gebruik gemaakt van een Apache Hadoop cluster.

De Basis Voorziening Informatie (BVI) speelt in toenemende mate een cruciale rol in de informatievoorziening binnen de Nederlandse Politie. Informatie afkomstig van alle eenheden wordt centraal vanuit een geïntegreerde Business Intelligence (BI) omgeving beschikbaar gesteld aan de gehele organisatie. Gegeven de toenemende vraag naar nieuwe informatieproducten, de toenemende vraag naar het ontsluiten van nieuwe bronnen is er behoefte aan uitbreiding van het team met ervaren Cognos ontwikkelaars.
De Senior BI Cognos Ontwikkelaar / Analist vertaald een technisch ontwerp naar de juiste front-end software en realiseert deze middels IBM Cognos (nu v10). Beschikt over een proactieve houding richting collega’s in het Business Intelligence Competency Center (BICC), denkend vanuit de mogelijkheden (in plaats van de beperkingen) van data en techniek en rekening houdend met de consequenties voor de lange termijn.

De politie is op zoek naar 3 Cognos ontwikkelaars, 2 fte met standplaats Meppel en 1 fte met standplaats Amsterdam, waarvan 1 dag per week in Meppel.
In het CV dient u duidelijk aan te geven voor welke locatie de kandidaat in aanmerking wil komen.

Doelstelling
Een multidisciplinair team samenstellen op basis van de DevOps methodiek waarbinnen alle relevante disciplines nauw samenwerken.

Verantwoordelijkheden

 • Opstellen van specificaties voor benodigde Cognos Frameworks, Dynamic Cubes en Dynamic Query Models op basis van functionele en non- functionele specificaties alsmede realisatie van de betreffende onderdelen

 • Ontwerp en realisatie via agile ontwikkeling door o.a. workshops en prototyping m.b.v. Cognos platform

 • Toepassen van logische en fysieke data modellen, metadata (definities en modellen) en gerelateerde werkprocessen en beheer procedures.

 • Ontwerp logisch datamodel, realisatie van de betreffende Cognos componenten conform de afgesproken standaarden.

 • Vertalen van de Cognos component behoeftes naar technische vereisten voor datamart en ETL ontwikkelaars.

 • Realisatie van de relevante documentatie t.b.v. beheer en onderhoud

 • Levert een bijdrage aan het opstellen van logische testgevallen t.b.v. het testen van Cognos componenten en het testen van Datamarts en ETL flows via Cognos rapportages

 • Proactief overdragen van ontwikkelde Cognos componenten aan beheerteam

 • Coachen van Medior Cognos Ontwikkelaars

 • Nader vaststellen en handhaven van standaarden en ontwikkelprincipes

 • Denkt mee in het professionaliseren en repeteer maken van de werkzaamheden van de front end ontwikkelaar

Opleiding

 • HBO of academisch denk- en werkniveau met een ICT, informatica of business gerelateerde achtergrond.


Werkervaring

 • Minimaal 2 jaar ervaring als Ontwikkelaar mbv IBM Cognos (minimaal versie 8) binnen een grootschalige Business Intelligence omgeving (minimaal 1000 gebruikers), met karakteristieken van een Enterprise Data Warehouse.

 • Heeft ervaring met Cognos componenten zoals: Frameworks, Workspace, Active Reports, (Dynamic) Cubes of Dashboards.

 • Ervaring met het vertalen van functionele business informatiewensen naar ontwerpen van Cognos Front end Componenten.

 • Heeft ervaring met het ontwerpen of programmeren van SQL-queries.

 • Heeft ervaring met het reviewen van Cognos Componenten door anderen geprogrammeerd.

 • Ervaring binnen de veiligheidsketen.

 • Aantoonbare hands-on ervaring met en kennis van Cognos Frameworks op basis van Dimensional Modelled Relational en Dynamic Query Manager.

 • Aantoonbare hands-on ervaring met en kennis van business intelligence concepten zoals Data Modellering Methodieken (bijvoorbeeld Data Vault, Kimball etc.).

 • Ervaring met en kennis van Agile methodieken zoals Prototyping en Workshops.

 • Goede kennis van de Engelse taal zowel in woord als geschrift.

Competenties

 • Communicatief

 • Team-player die ook zelfstandig kan werken

 • Flexibel en pragmatisch

 • Sterk analytisch vermogen

 • Proactief en resultaatgericht

 • Werkt zorgvuldig en heeft oog voor detail

 • Heeft geen “u-vraagt, wij draaien mentaliteit” en durft ook nee te zeggen

Inhoudelijke CV eisen
Minimaal 2 jaar werkervaring als ontwikkelaar mbv IBM Cognos (minimaal versie 8) binnen een grootschalige (minimaal 1000 gebruikers) Business Intelligence omgeving, met karakteristieken van een Enterprise Data Warehouse.

In de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar ervaring met Cognos componenten zoals: Frameworks, Workspace, Active Reports, (Dynamic) Cubes of Dashboards.

In de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar ervaring met het vertalen van functionele business informatiewensen naar ontwerpen van Cognos Front end Componenten.

In de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar ervaring met het ontwerpen of programmeren van SQL-queries.

In de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar werkervaring met business intelligence concepten. (Wij vragen hier specifiek om ervaring met data Modellering Methodieken; Data Vault en/of Kimball).

Inhoudelijke CV wensen
Werkervaring binnen de veiligheidsketen. (Politie, Defensie, Marechaussee).

In de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar aantoonbare hands-on ervaring met Cognos Frameworks op basis van Dimensional Modelled Relational en Dynamic Query Manager.

In de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring met en kennis van Agile methodieken zoals Prototyping en/of Workshops.

Minimaal een afgeronde en erkende HBO of academische opleiding aangevuld met een ICT, informatica of business gerelateerde achtergrond.

In de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar ervaring met het reviewen van Cognos Componenten door anderen geprogrammeerd.

Kennis opgedaan van ETL procedures (liefst m.b.v. Informatica .tooling

Interesse? Graag ontvangen wij CV's o.v.v. het tarief uiterlijk maandag 18 april 2016 om 17.00 uur.

Reageren op de opdracht? Log in of Word gratis lid


0 reacties

Er zijn nog geen reacties op deze opdracht.


Jouw reactie

Je moet inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten