Adviseur informatiebeveiliging

Opdrachtgever
Bergler ICT
Geplaatst op
16-06-2016
Periode
Niet relevant
Budget
Open
Op locatie
Zoetermeer
Reacties
2
Bekeken
574
Status
Gesloten
Referentie
BFS.109-FLNC-NL-160610

TOP-Opdrachtgevers

 • Yacht bv 31 opdrachten
 • Helion IT 160 opdrachten
 • KPN Consulting 243 opdrachten

Omschrijving

Kennisnet levert sinds 1 januari 2015 in opdracht van de PO-Raad en VO-raad de dienst Overstapservice Onderwijs (OSO) aan het onderwijs. Scholen kunnen met OSO veilig en betrouwbaar leerlinggegevens, het onderwijskundig rapport (OKR), digitaal uitwisselen wanneer een leerling overstapt naar een nieuwe school. Voor deze dienst werkt Kennisnet samen met de vereniging Digitale Onderwijs Dienstverleners (VDOD) waarvan een aantal leden (leveranciers van schooladministratiesystemen) zijn aangesloten op OSO. 

De DOD-gegevensset, de voorloper van de OSO-gegevensset,  is in gebruik gebleven voor uitwisseling van gegevens van LAS-systemen naar andere systemen, omdat de OSO-systematiek hiervoor niet gebruikt kan worden.  Het is de bedoeling dat de DOD-gegevensset uitgefaseerd gaat worden, zodra er een goed werkend alternatief is gevonden. Dit betekent dat er aansluitend op de OSO-systematiek een veilige en generieke oplossing gevonden moet worden waar het onderwijsveld mee geholpen is en ontzorgd kan worden.

Bergler is lid van de Bovib.

Functiebeschrijving

Opdracht: Uitwerken van data profielen op de ‘OSO'-gegevensset voor de aangegeven use cases en aanpassen van de governance rond de nieuwe standaard 

Resultaten van deze opdracht: 

 • Uitgewerkte en gedocumenteerde DOD-profielen voor een nader te selecteren aantal use cases. Deze profielen: 

* voldoen aan de gestelde voorwaarden 
* zijn gebaseerd op de huidige Basisgegevensset 
* worden gedragen door het onderwijsveld en de vereniging Digitale Onderwijs Dienstverleners (VDOD)
* zijn juridisch gecheckt 

 • Wijzigingsvoorstel voor de Basisgegevensset indien enkele in de DOD-profielen benodigde gegevens ontbreken in de huidige Basisgegevensset (extensie). 

 • Voorstel voor (her)inrichting van de governance rond het beheer en (door)ontwikkeling van de nieuwe  standaard, bestaande uit: 

* De Basisgegevensset  
* De nieuwe DOD-profielen
* De bestaande OSO-profielen

 • Documentatie van het proces van ontwikkeling van de profielen. 

Nadere specificatie

 • Ter ondersteuning bij het opstellen en reviewen van de voorstellen wordt een expertgroep met enkele vertegenwoordigers van de VDOD en een standaardisatie-experts van Kennisnet ingericht. 

 • Ter ondersteuning bij het uitwerken/reviewen van de nieuwe profielen, eventueel wijzigingsvoorstel voor uitbreiding/aanpassing van de basisgegevensset volgens de richtlijnen van Edustandaard zijn 2 standaardisatie-experts van Kennisnet betrokken in het project. Zij zijn verantwoordelijk voor doorontwikkeling van de OSO profielen/standaard en voor het Kernmodel Onderwijs Informatie (KOI).

 • Er zal daarnaast voor deze afspraak moeten worden afgestemd met: 

* Interne specialisten van Kennisnet waaronder: Juristen Kennisnet/VDOD, security officer, architect, e.a. 
* Vertegenwoordigers van belanghebbende softwareleveranciers en mogelijk vertegenwoordigers van scholen (Kennisnet zal i.s.m. de VDOD mensen betrekken voor afstemming). Zij nemen deel aan reviewsessies voor het verzamelen van input en beoordelen van de voorstellen.
* De uitgewerkte standaard zal in concept moeten worden voorgelegd ter openbare review. Waarna de uitkomsten moeten worden verwerkt of opgenomen in de roadmap voor doorontwikkeling.

 • De nieuwe standaard waarvan de nieuwe DOD-profielen deel gaan uitmaken wordt door Kennisnet in beheer gebracht bij Edustandaard. Uitgangspunten die hieruit volgen, ook voor de nieuwe profielen zijn:

* Documentatie over de totstandkoming van de nieuwe afspraak moet voldoen aan de voorwaarden van Edustandaard o.a. betrokken partijen, verslagen, besluitvorming, beveiligingseisen, en Referentie Onderwijs Sector Architectuur (ROSA). 
* Er dient rekening te worden gehouden met principes zoals “hergebruiken waar het dezelfde gegevens betreft”; “nieuwe gegevens gebruiken als expliciet is aangetoond dat dat gegeven nog niet in basisgegevensset bestond”; “gegevens waar mogelijk op een betekenisvolle manier relateren aan andere gegeven in de basisgegevensset, bij voorkeur met minstens één ander begrip” en “ieder begrip heeft een duidelijke definitie, die de juiste scope aangeeft (niet te ruim en niet te eng).”

Functie-eisen

* Je hebt minimaal HBO werk en denkniveau en een afgeronde opleiding op het gebied van Informatiebeveiliging, bedrijfskundige informatica, bedrijfskunde of vergelijkbaar
* Kennis en ervaring met standaardisatietrajecten, bij voorkeur in het onderwijs
* Ervaring in de rol van senior adviseur/procesbegeleider
* Je hebt projectmatige kennis en kunde en bij voorkeur beschik je over de afgeronde Prince 2- (foundation) en Scrum/Agile-opleidingen
* Kennis van informatieanalyse en -beveiliging (CISM en CISSP)
* Kennis en ervaring met beveiligde data overdracht
* Ervaring in het onderwijsdomein
* Ervaring met afstemmen met partijen met verschillende belangen 

Reageren op de opdracht? Log in of Word gratis lid


2 reacties

 • Datum
  16-06-2016 13:31
  Plaats
  Almere

  Reactie is prive en alleen zichtbaar voor de opdrachtgever en de plaatser van de reactie.

 • Datum
  16-06-2016 16:08
  Plaats
  Rotterdam

  Reactie is prive en alleen zichtbaar voor de opdrachtgever en de plaatser van de reactie.Jouw reactie

Je moet inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten