Marketing & Sales

8.562 opdrachten

Marketing en sales is erg belangrijk voor een bedrijf. In deze categorie vind je de beste marketeers en verkopers. Een groot aantal bezoekers op Freelance.nl is actief in deze branche, waardoor opdrachtgevers dagelijks mooie opdrachten plaatsen. Kijk maar eens naar onderstaande lijst van actuele opdrachten.

De scheidslijn tussen marketing en sales is dun. Marketing is breder te definiëren dan sales. Marketeers houden zich bezig het met massaal bewerken van doelgroepen, terwijl sales zich vooral één op één richten op verkooptransacties. Echter, in veel gevallen vertonen de disciplines kennisoverlap. Onderstaand worden functies binnen de marketing en sales omschreven die op Freelance.nl frequent leiden tot tevreden opdrachtgevers en professionals:

Sales manager of verkoopmanager

In deze tak van sport ben je voornamelijk verantwoordelijk voor de verkoopresultaten. Daarnaast stuur je eventueel een team verkopers aan die één op één bezig zijn om prospects te converteren naar vaste accounts.

Brand manager

Alles draait om beleving. Jouw doelgroep heeft sterke positieve associaties met jouw merk. Merkbeleving begint al bij de merknaam. Kun je de naam onthouden en uitspreken? Herken je het merk meteen? Als brand manager zorg je ervoor dat de kernvoordelen van je product bekend zijn bij het publiek en het merk zich onderscheidt van concurrenten.

Marketing manager

Jij bent verantwoordelijk voor de communicatie naar de klant. Promotie van het product staat daarbij centraal. Als marketing manager heb je een divers takenpakket. Je zorgt voor de direct mailings, print advertenties, billboards, de sponsoring en voor free-publicity. Daarnaast geef jij vaak leiding aan de sales manager en zijn team. In dat geval komt de functie van de marketing manager deels overeen met die van een commercieel directeur.

Accountmanager

Tevreden klanten zijn jouw nummer één prioriteit. Je weet wat klanten willen en wat in hun organisatie speelt. Als accountmanager bewaak je ook de klantloyaliteit, bijvoorbeeld door middel van up-selling of cross-selling.

Channelmanager

Als channelmanager ben je verantwoordelijk voor de verkoopresultaten binnen een specifiek verkoop- of distributiekanaal. Jij zorgt bijvoorbeeld dat de retail, business-to-business en/of online verkoop goed loopt.

Business development manager

Jij zorgt voor innovatie door nieuwe marktsegmenten te verkennen en te openen. Een business development manager combineert taken van de marketing manager, de sales manager en de product manager in één functie. Daarnaast zorg je ervoor dat de omzetdoelen in de eerste fasen van de product levenscyclus [PLC] worden behaald. Als het product het nieuwe karakter verliest, dan neemt de sales manager het over van de business development manager.

E-business / E-commerce manager

Online verkoop is jouw verantwoordelijkheid. Een e-commerce manager legt het accent op sales, terwijl een e-business manager zich meer focust op de marketing en het product.

SEO specialist / SEO manager

Als organisatie wil je online zichtbaar zijn. Je wilt dat de doelgroep jou als eerste vindt op elke zoekmachine. De Search Engine Optimization [SEO] specialist of manager zorgt daarvoor. Een bedrijf moet de technische voorschriften van zoekmachines naleven, en daar is specifieke kennis voor vereist. SEO activiteiten kennen hun oorsprong dan ook voornamelijk in de IT. Een SEO professional weet daarnaast wat speelt op websites van derden en wat relevant is voor de doelgroep. Zodra er online iets veranderd moet worden, komt de SEO specialist of manager in actie.

SEA specialist / SEA manager

De Search Engine Advertizing (SEA) specialist of manager verzorgt de betaalde advertenties op zoekmachines zoals Google en Bing. Enerzijds betaal je om het aantal bezoekers via zoekresultaten te maximaliseren, en anderzijds monitor je de inkomsten die resulteren uit diezelfde stroom van bezoekers. Het is jouw werk om een goede balans tussen deze doelen te vinden. Dat wordt ook wel de Return On Investment (ROI) genoemd. Betaalde advertenties zijn relatief duur vergeleken met het optimaliseren van de vindbaarheid via niet-geadverteerde zoekresultaten. Als SEA specialist richt je jouw communicatie daarom voornamelijk op marktsegmenten die niet optimaal worden bereikt via organische, gratis zoekresultaten.

Online marketeer

Jij beïnvloedt doelgroepen via online media. Bijvoorbeeld met advertenties op websites zoals Google. De online marketeer voert het communicatiebeleid uit dat de marketing manager, al dan niet samen met de brand manager, heeft opgesteld. Er is soms overlap tussen de werkzaamheden van een SEA / SEO specialist en een online marketeer.

Product manager

Product managers hebben invloed op de manier waarop producten worden gepromote en verkocht. Hij of zij heeft wel zeggenschap, maar is niet verantwoordelijk voor de sales en de marketing. De productmanager is verantwoordelijk voor de verkoopbaarheid van een product op de lange termijn. Over het algemeen houden zij zich bijvoorbeeld bezig met de productbeleving van de klant. Wat is het doel en de kernwaarde van ons product? En wat vindt de klant belangrijk?

Social media specialist

Vrijwel iedereen raadpleegt dagelijks een social media kanaal zoals Facebook. Als social media specialist weet je dit als geen ander en zorg je ervoor dat jouw organisatie zich via deze kanalen goed profileert. Een onderneming zonder social media beleid laat vaak goede kansen liggen.

E-mail marketing specialist

E-mail is een belangrijk communicatiemiddel. Als e-mail marketing specialist verzorg je de e-mail richting (potentiële) klanten en andere relaties. Specialisten onderscheiden zich door waste te minimaliseren. Door doelgroepen binnen adresbestanden te onderscheiden, maximaliseer je de relevantie voor ontvangers. Dat voorkomt irritatie en afmeldingen. Daarnaast probeert een e-mail marketing specialist de positieve respons op communicatie uitingen te maximaliseren. Soms is dat een positieve reactie tijdens een volgende persoonlijke ontmoeting, en soms is dat het percentage click-outs. Een click-out is een e-mail ontvanger die in de e-mail op een website link of iets dergelijks klikt. In dat geval zorgt de email marketing specialist samen met de webdesigner voor een optimale indeling en kleurstelling van de e-mail uiting en landingspagina. Soms voeren zij A/B tests uit om te kijken wat het beste werkt.

Content manager

Als content manager verkrijg, categoriseer, controleer en publiceer je inhoud op de website van organisaties. Je schrijft soms zelf teksten, maar redigeert ook vooral teksten van anderen. Soms koop je inhoud, maar meestal gebruik je user generated content. De kwaliteit van gratis content is vaak aanzienlijk minder goed. Steeds vaker wordt tekstuele content via een automatisch algoritme gecontroleerd, maar dat is bij beeldmateriaal nog lastig. Ondanks het extra werk, is content van consumenten is het meest aantrekkelijk: het is gratis en in principe onuitputtelijk. Als de content eenmaal verkregen is, dan moet de content manager dus controleren, rubriceren en publiceren.

Bovenstaande omschrijvingen zijn uiteraard indicatief. Het kan per onderneming of branche verschillen hoe een functie precies wordt gedefinieerd.

Lees meer... Lees minder...


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten