Aad Offerman

Aad Offerman

ICT-vakjournalist, technologie-auteur, informatica-ingenieur
Leiden (ZH)
Account type
Opdrachtgever
Geregistreerd
18-03-2011
Opdrachten
10
Laatste opdracht
21-07-2015
Beoordelingen
0
Gecontroleerd
Nee

Algemene informatie over deze opdrachtgever

Aad Offerman is al twintig jaar actief als vakjournalist, technologie-auteur, columnist, hoofdredacteur, bladenmaker, New Media en Open Source specialist en portal/app-bouwer in de Nederlandse ICT markt. Daarbij ligt de focus op het snijvlak van technologie, business en markt.

Op dit moment is hij als auteur verbonden aan onder andere Automatisering Gids en Tweakers.net. Daarnaast werkt hij voor het Joinup-project (voorheen OSOR: Open Source Observatory and Repository) van de Europese Commissie.

Hij is afgestudeerd in de Technische Informatica aan de TU Delft, waar hij zich heeft gespecialiseerd in Computer Architectuur en Digitale Techniek.
Daarnaast is hij in 2010 afgestudeerd als psycholoog aan de Universiteit Leiden, waar hij zich heeft gespecialiseerd in cognitieve psychologie en klinische psychologie.

Specialisatie en expertise

journalist
artikelen
hoofdredacteur
bladformule
technologiecommunicatie
technologie
communicatie
mediatraining
datajournalistiek
onderzoeksjournalistiek
wetenschapsjournalistiek
uitgeefplan
uitgeven plan
uitgeefproject
uitgeven project
uitgeefstrategie
uitgeven strategie
uitgeven
online communicatie
Linux
open source software

XML
XHTML
HTML
CSS
LESS
microformats
gettext
RSS
CMS
WordPress
Drupal
Joomla
SEO
social media
sociale media
LinkedIn
Twitter
StatusNet
Friendica
Icecast
Ices
LaTeX
Beamer
PostScript
DSC
DocBook

Overige informatie

Aad Offerman is afgestudeerd in de Technische Informatica aan de TU Delft, waar hij zich heeft gespecialiseerd in Computer Architectuur en Digitale Techniek. Daar kwamen drie internationale wetenschappelijke publicaties uit voort. Die zijn inmiddels ook opgenomen in diverse onderzoeken en patenten.

Daarnaast is hij in 2010 afgestudeerd als psycholoog aan de Universiteit Leiden, waar hij zich heeft gespecialiseerd in cognitieve psychologie en klinische psychologie.

Consultancy & Engineering

Na zijn studie in Delft is hij zijn eigen consultancy- en engineering bureau begonnen. Daarbij adviseert en werkt hij op gebied van technologie, business en markt. Hij deed opdrachten voor onder andere cryptografiebedrijf DigiCash, een spin-off van het Nederlandse onderzoeksinstituut Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Hij adviseerde het Nederlandsch Octrooibureau in een rechtszaak over patentinbreuk. En hij participeerde als CTO in startups Depot2 en RecruitmentNet.

Daarnaast werkte hij als Linux systeembeheerder, netwerkbeheerder, webmaster, software-ontwikkelaar en -architect, en technologie-adviseur. Hij had ook bijna tien jaar lang een webhosting-bedrijf gespecialiseerd in complexere non-commodity diensten.

Op dit moment werkt hij aan projecten rond internet- en web-technologie, gebruikmakend van Linux en open source software. Hij is ook betrokken bij diverse technologie-communicatieprojecten op gebied van internet- en netwerktechnologie, beveiliging, cryptografie, Linux en Open Source Software.

Technologie-journalistiek

Daarnaast is hij al bijna twintig jaar actief als vakjournalist, technologie-auteur, columnist, hoofdredacteur, bladenmaker, New Media en Open Source specialist en portal/app-bouwer in de Nederlandse ICT markt. Daarbij ligt de focus op het snijvlak van technologie, business en markt.
Op dit moment is hij als auteur verbonden aan onder andere Automatisering Gids en Tweakers.net. Daarnaast werkt hij voor het Joinup-project (voorheen OSOR: Open Source Observatory and Repository) van de Europese Commissie.

Eerder schreef hij onder andere voor Computable, CIO, Digitaal Bestuur (Binnenlands Bestuur), Management Team, CRN, Supply Chain Magazine, Software Release Magazine, C-sharp, InfoWorld, NetworkWorld, TechWorld.nl, LAN Magazine, InfoSecurity, IT Service Magazine, IT Beheer Magazine, Computer! Totaal, Netwerk Computing, Webwereld.nl, Living Media, Energiebeurs Bulletin, Energiegids, Energy Magazine en Noodzaak.

Daarnaast was hij de hoofdredacteur van Chief Information Officer, Linux Magazine, Mnet, Windows & Netwerken, en Computer-Telefonie. Hij zette als hoofdredacteur CIO succesvol in de Nederlandse markt, nadat eerdere pogingen door uitgever IDG waren mislukt.

De laatste tijd houdt hij zich bezig met meta-journalistiek (journalistiek over de journalistiek). Daarbij werkt hij aan business-modellen voor online en cross-mediaal uitgeven, en aan onderwerpen als kwaliteit en ethiek in de journalistiek, en pluriformiteit van de media.
Ander aandachtsgebied is de data-journalistiek, waarbij computer-tools worden ingezet voor het analyseren en visualiseren van publieke gegevens (data toegankelijk via het internet).

Daarnaast geeft hij regelmatig mediatrainingen aan wetenschappers, professionals en management teams. Daarbij combineert hij zijn journalistieke ervaring met zijn opleiding als psycholoog.

Evenement programma-management

Voor het derde achtereenvolgende jaar is Aad de programma-manager voor het future/science track van Emerce eDay. Deze jaarlijkse conferentie biedt een blik op de toekomst van e-business, media en marketing, met aandacht voor strategie, nieuwe concepten en technologie├źn, gepresenteerd door nationale en internationale sprekers.


Beoordelingen

Login om een beoordeling te schrijven.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten