Van Dijk BVBA

Recruitment, sales, training & coaching
Nieuwegein (UT)
Account type
Opdrachtgever
Geregistreerd
13-03-2007
Opdrachten
3
Laatste opdracht
01-01-1970
Beoordelingen
0
Gecontroleerd
Nee

TOP-Opdrachtgevers

  • H Consultancy Groep b.v. 2538 opdrachten
  • Yacht bv 31 opdrachten

Algemene informatie over deze opdrachtgever

Bedrijf bestaat sinds 1999 en is bezig met recruitment, training, management & coaching toegespitst op de financiele branche.
Heb 19 jaar sales ervaring en 8 jaar ervaring in het opleiden en coachen.

OVER EENDEN EN ADELAARS …

Waarschijnlijk herinner je je het oude Indische scheppingsverhaal nog. Volgens dit verhaal schiep God eerst de schelp en daarna de adelaar. De mens gaf hij de keuze tussen het saaie leven van de schelp en het opwindende, spannende leven van de adelaar.

De keuze was eigenlijk duidelijk, zou je zeggen. Vanzelfsprekend zou iedereen voor het leven van een adelaar kiezen. Er is echter iets gebeurd waarop niemand had gerekend. Vele mensen hebben noch voor het leven van de schelp noch voor het leven van de adelaar gekozen.

Op zich wilden zij wel de voordelen van het leven van de adelaar, maar zonder daarvoor de prijs te betalen. Zo gingen zij op zoek naar een dier dat aan hun eisen voldeed. Uiteindelijk vonden zij dit dier : de eend.

Het probleem is dat we eenden niet altijd direct herkennen als we niet weten waarop we moeten letten. Oppervlakkig gezien hebben eenden zelfs iets van een adelaar. Als je echter weet waarop je moet letten, zul je merken dat beide totaal verschillend zijn.

Laten wij eens enkele situaties bekijken waarin wij het karakter van een eend duidelijk herkennen. Ben je ooit vijftien minuten later dan 'officieel toegestaan' is naar de ontbijtzaal van een hotel gegaan ? Als je een eend tegenkomt, zal die zeggen : 'Het spijt me, maar u bent te laat. Hebt u het bord niet gezien ? Ontbijten kan alleen tot tien uur. Kwak, kwak …'

Een adelaar daarentegen zou vragen : 'Het buffet is helaas al afgeruimd, maar misschien kan ik snel nog iets in de keuken voor u laten bereiden, wat zou u graag willen ?'

Je bent bijvoorbeeld in een bouwmarkt en hebt weinig tijd. De enige verkoper op het 1.000 m² grote verkoopterrein is net met een klant bezig. Je onder-breekt hem beleefd : 'Pardon, ik heb maar èèn vraag : waar staat de bruine beits ?' De eend zal dan antwoorden : 'Ziet u niet dat ik net met een klant bezig ben ? Ik kan maar èèn klant tegelijk helpen. Wacht u alstublieft totdat ik naar u toe kom. Kwak, kwak, kwak …'

Enkele maanden geleden wilde ik inchecken in een hotel in Eindhoven. Ik had een reservering en een bevestiging van het hotel. Toen ik er aankwam zat het hotel echter vol. De dame aan de receptiebalie deelde me mede dat de reservering helaas niet geldig was, want het hotel was helemaal volgeboekt. Terwijl ze dit zei, liet ze me verder staan.

Ik stond er echter op dat ik een kamer kreeg, omdat ik in mijn recht stond. Maar de dame zei alleen maar : 'Als het hotel vol is, dan is het vol. Ik kan geen kamers toveren.' Verder wilde zij zich niet met mij bemoeien.

Zo, dacht ik, een eend. Dus vroeg ik naar haar manager. Zij zei boos : 'Die zal u ook niets anders kunnen vertellen.' Daarna verdween ze door de deur. Achter die deur was waarschijnlijk een eendenvijver en zij kwam vervolgens met een andere eend terug. Toen vroeg ik haar om een adelaar te brengen. 'Een wat ?' wilde zij weten. Ik legde haar uit : gaat u iemand halen die direct zegt dat het niet kan'.

Ze had het begrepen. De manager die toen kwam was inderdaad een adelaar. Hij sprak als volgt : 'Wij zijn in feite volgeboekt. Dit moet een vergissing van het hotel zijn, waarvoor ik slechts mijn excuses kan aanbieden. Ik zal echter zo spoedig mogelijk een alternatief voor u zoeken. Ik zal straks even bellen en proberen om in een passend hotel een suite voor u te vinden, waar u op onze rekening kunt verblijven. Mag ik u intussen voor een diner inn ons restaurant uitnodigen, terwijl ik een hotel zoek ?'

Herken je de adelaar ? De eenden worden vaak binnen een aantal maanden ontslagen. Eenden vallen altijd ten prooi aan een crisis. En dan zullen ze zeggen : 'Dat is niet terecht. Ik denk dat mijn baas mijn gezicht niet bevalt.' Adelaars daarentegen krijgen promotie. Hier volgen enkele verschillen tussen eenden en adelaars :

•Eenden zijn pessimisten; als ze bloemen ruiken gaan ze op zoek naar de doodkist. Adelaars zijn optimisten; zij zoeken zelfs in problemen een kans.
•Eenden spreken onderling over hun negatieve ervaringen. Zij houden zelfs eendenvergaderingen met dit doel. Adelaars vertellen alleen positieve dingen.
•Eenden doen alleen wat per se nodig is - en vaak dat niet eens. Adelaars lopen een extra mijl. Zij doen meer dan iemand van hen kan verwachten.
•Eenden werken langzaam. Zij kletsen intelligent : 'Ik ben hier op mijn werk en niet op de vlucht'. Adelaars voeren alles zo spoedig mogelijk uit.
•Eenden weten alles beter en bedenken argumenten om niets te hoeven doen. Adelaars zijn bereid om te leren en doen het gewoon.
•Eenden bedenken uitvluchten, adelaars bedenken oplossingen.
•Eenden nemen geen risico. Adelaars voelen soms angst, maar desondanks nemen ze risico. Adelaars zijn moedig.
•Eenden werken van negen tot vijf. Adelaars werken van vijf tot negen.
•Eenden zoeken in elke kans de problemen op. Adelaars herkennen in elk probleem een kans.
•Eenden spreken kwaad over degenen die niet aanwezig zijn - daardoor voelen zij zich op hun gemak. Adelaars praten positief of zwijgen.
•Eenden kunnen geen beslissingen nemen. Adelaars beslissen snel, omdat hun principes duidelijk zijn en zij op hun intuïtie vertrouwen.
•Eenden concentreren zich op problemen en kwaken. Adelaars concentreren zich op oplossingen en zullen actie ondernemen.
•De ziel van een eend herinnert zich nog na jaren het onrecht dat hem eens werd aangedaan. Adelaars vergeven.
•Eenden wachten tot zij gevoerd worden en als zij niet genoeg krijgen, dan kwaken zij. Adelaars nemen de verantwoordelijkheid volledig op zich en nemen wat zij willen.
•Eenden houden van wat zij bezitten. Adelaars verschaffen zich de dingen waarvan zij houden.
•Voor eenden bestaat de wereld uit een kleine vijver. Adelaars bereiken de hoogste toppen.

Adelaars verwachten veel van hun medemensen. Heb je wel eens gezien hoe adelaars hun jongen op het leven voorbereiden ? Eerst halen de ouders de fijne takjes weg waarmee de binnenkant van het nest is opgebouwd. Ze gooien die over de rand van het nest. Dan verwijderen ze het gras. Op die manier wordt het steeds minder comfortabel in het nest. Al snel worden ze het beu.

Winnaars leven zoals adelaars.


Beoordelingen

Login om een beoordeling te schrijven.


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten