Freelance Markt Index

De FreelanceMarktIndexĀ© is eind november uitgekomen op 270 punten en zakt daarmee iets terug ten opzichte van de afgelopen maanden. Belangrijkste oorzaak van de daling is de conjunctuurindicator van het CBS die in november terugviel naar +3,9 tegenover +8,8 in oktober. Niettemin is de FMI in 2015 toch nog steeds met een respectabele 12,5 % gestegen.

De CBS conjunctuurindicator verbeterde van -0,4 eind 2014 naar, als vermeld, een plus van 3,9 in november. De ABU groeicijfers stijgen nog wat verder en piekten op het hoge niveau van +11%. Een mooi groeipad. De sterkste groei zat in het aantal opdrachten op Freelance.nl. In november lag het aantal opdrachten ruim 37% boven dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld wordt op een werkdag elke 3 minuten een nieuwe opdracht geplaatst!

Onderliggend blijft de grootste factor voor de groei van de freelancemarkt de onomkeerbare maatschappelijke trend naar flexibilisering van de arbeid. De conjunctuur heeft hier maar heel beperkt invloed op. De positie van de freelancer blijft daarmee sterk.

1 jaar

Freelance Markt Index© over afgelopen 5 jaren

Het ziet er naar uit dat de toptijden van de index in 2010 binnenkort weer gehaald worden. In oktober 2010 noteerde de index 310 punten. In juni werd 282 punten gehaald.

FreelanceMarktIndex©

De totale bevolking in Nederland bedraagt 16,5 miljoen mensen. Ruim 10 miljoen mensen zijn tussen de 20 en 65 jaar oud. Het totaal aantal werkzame personen bedraagt 8,7 miljoen. Circa 12% van de werkzame beroepsbevolking heeft een eigen bedrijf. Nederland ligt daarmee op het Europees gemiddelde. Het grootste deel van degenen met een eigen bedrijf werkt zelfstandig als freelancer. Deze groep neemt in omvang toe en wordt ook economisch gezien steeds belangrijker voor Nederland.

Het CBS meet maandelijks met de conjunctuurtest onder andere het economisch klimaat. Een van de gemeten subindices is die voor de commerciƫle dienstverlening. De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) presenteert 4-wekelijks het aantal gewerkte uren in de uitzendsector. Traditioneel is de uitzendsector de plek waar het eerst de ontwikkeling van het economisch klimaat wordt gevoeld.

Bij de analyse van de ABU-cijfers, de CBS conjunctuur index, en de ontwikkeling in het aantal opdrachten op freelance.nl blijkt een vergelijkbare trend zichtbaar.

Teneinde een gefundeerde index over de marktontwikkeling voor tijdelijk werk te krijgen introduceert freelance.nl de maandelijkse Freelance Markt Index©. Deze geeft in een getal, in een gelijke weging, de ABU-, CBS-, en opdrachten op freelance.nl- ontwikkeling weer. De Freelance Markt Index© starten we met een stand van 100,00 in november 2009


Freelance.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

Melding sluiten